L'assemblea oberta Ara és demà que es va celebrar a Blanes, va reunir persones diverses, però amb una gran voluntat de millorar i aportar el millor al nostre poble. Es van decidir 4 sectors de debat (pressupostos, participació ciutadana, privatitzacions i defensa de lo públic) i poc a poc entre tots els assistents es va poder anar redactant un document amb les propostes que tots i totes volem.
Aquestes propostes no pertanyen a ningú, son el crit d'un poble que demana un Blanes mes obert als blanencs i les blanenques, un Blanes redirigit cap a un funcionament més social. En definitiva, les conclusions de l' “Ara És Demà” son els primers passos per desenvolupar un projecte comú amb el que tots i totes ens puguem sentir identificats.
A continuació, presentem les conclusions del primer “Ara És Demà”.
Conclusions “ ARA ÉS DEMÀ”
Pressupostos
1. Pressupostos detallats, públics i participatius , excloïen les despeses fixes i elementals pel funcionament bàsic.
2. Realitzar partides no només per àmbits, sinó també per territoris.
3. Realització d'assemblees en els barris 6 mesos abans de tancar pressupostos per recollir les seves necessitats.
4. Determinar paràmetres de prioritats a l'hora d'assignar aquestes partides (redistribució, salubritat...) . Explicar en assemblea oberta la decisió final de les assignacions.
5. Sotmetre els pressupostos finals a consulta popular.
6. Les grans decisions que posin en risc la estabilitat del municipi, hauran de ser sotmeses a referèndum vinculant.
7. Realitzar auditoria del deute.
8. Màxima transparència a través d'eliminar les partides genèriques que es prestin a obscurantismes. Informació clara i continua al poble per que aquest pugui intervenir amb coneixement.
9. Inversió en civisme, educar en la importància del bé comú de la economia.
Participació ciutadana
1. Consultes per adoptar mesures d'especial transcendència per el municipi, així com les mesures no incloses en el programa electoral dels membres del equip de govern.
2. Creació de la figura del regidor de barri/ districte, apropant la regidoria a la realitat quotidiana.
3. Creació d'un Consell Econòmic Social ,que inclouria el patronat de turisme, format per empresaris, sindicats i altres agents socials, amb l'objectiu de fomentar el creixement econòmic, just i sostenible.
4. Rendició de comptes anuals de tots els membres de l'equip de govern. Crear mecanismes necessaris per atorgar al poble la possibilitat de revocació dels càrrecs electes.
5. Qualsevol ciutadà tindrà dret a preguntar als plens, aquestes preguntes constaran al acte oficial com la resta del ple. Aixi mateix, qualsevol ciutadà podrà presentar mocions, amb dret a torn de paraula i replica. La resposta tindrà un plaç de 7 dies.
6. Les actes de treball dels plens hauran de ser públiques.
7. Per temes d'especial rellevància, s'hauran de convocar reunions sectorials prèvies i vinculants.
Privatitzacions
1. Rebuig frontal i sense fissures a totes les privatitzacions.
2. Buscar formules per la recuperació de lo privat. Regular les concessions, i articular mecanismes de resocialització de les concessions que estiguin pròximes a finalitzar.
3. Serveis públics de qualitat i eficients. Mecanismes de control d'aquests serveis a disposició del poble . Elaboració d'un informe anual amb les queixes rebudes i les respostes donades.
4. Recuperar els mitjans de comunicació públics ( TV Blanes) i dotar de continguts d'utilitat social la radio pública.
5. Donar assessorament legal públic a totes aquelles persones en situació de necessitat, com per exemple, en el cas dels desnonaments.
Defensa de lo públic
1. Ser exemple de desobediència e insubmissió davant polítiques injustes e il·legítimes imposades, tant per CE, el govern central, o la mateixa Generalitat.
2. Recuperar la empresa d'habitatge públic, com a eina per recuperar habitatges buits en mans de la banca, per convertir-los en habitatge social.
3. Suport a les persones necessitats de la Llei de dependència.. Fer front als dos anys d'espera fins l'adjudicació d'aquesta ajuda.
4. Defensa dels drets de la infància (menjadors, casals, guarderies...)
5. Agents cívics per ajudar a les persones en situació de soledat o possible exclusió, especialment entre la gent gran.